Belangrijke melding VAN 3 TOT EN MET 22 AUGUSTUS WORDEN ER GEEN BESTELLINGEN VERZONDEN. NA 22 AUGUSTUS WORDEN LOPENDE BESTELLINGEN VERZONDEN. Voor actuele voorraad, aanvraag offerte en afhalen materialen kunt u het beste langskomen in de showroom te Lemmer tijdens openingstijden ( google ) Door de enorme vraag kunnen bestellingen van 5 tot wel 15 werkdagen duren. Afhankelijk van lopende voorraad. Hou hier rekening mee met bestellen.

Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
0
  • Gratis verzending vanaf € 750,-

Welke airco kopen?

Een airco kopen is ideaal voor het Nederlandse klimaat, je kunt er in de warme zomer mee koelen en in de koude winter mee verwarmen. Tegenwoordig zijn airco’s zéér energiezuinig en vrijwel geruisloos. Bij Airco Lemmer kunt u daarom ook airco’s kopen voor zakelijk of particulier gebruik. Ook komen wij de airco graag bij u installeren. Dit doen wij in heel Friesland. Lemmer, Balk, Bolsward, Emmeloord, Franeker, Harlingen, Heerenveen, Joure, Leeuwarden, Sneek, Sint Nicolaasga en meer; Wij horen graag van u.

Hoe werkt een airco ?

Hoe kan zo’n airco nou zorgen voor een koele ruimte, terwijl het buiten snikheet is? Dit is een veelgestelde vraag die wij jullie graag willen beantwoorden. Je kan een airco eigenlijk een beetje vergelijken met een koelkast. De airco onttrekt warmte uit de omgeving om uiteindelijk koude lucht uit te blazen. Dit doet de airco door een koelvloeistof te verdampen en die door middel van een ventilator de ruimte in te blazen.

Welke types airco zijn er

Er zijn diverse modellen airconditioners te koop. De meest toegepaste airco’s zijn, Single-split airco’s,  Multi-split airco’s en Mobiele airco’s.

Single-split airco’s

Een split-unit airco  bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit zorgt ervoor dat koele lucht de ruimte in wordt geblazen. De buitenunit herken je vaak door de ventilator in een vierkante of rechthoekige kast. Een split-unit airco installeer je dus op een vaste plek in een vaste ruimte. Voordeel is dat je de ruimte volledig kunt afsluiten, waardoor er dus geen warmte van buitenaf binnenkomt. Immers, je kan de deuren en ramen in die ruimte gesloten houden. Een split-unit airco is een veel toegepaste airco op kantoor en thuis.

Multi-split airco’s

Een Multi-split airconditioning, ook wel Multi-split airco, is een airconditioning met één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Hierdoor kunt u meerder ruimtes koelen of verwarmen. Een Multi-split airco wordt vaak toegepast in slaapkamers en in winkels, kantoren of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit minimaal 2 tot 5 ruimtes bestaat. Doordat een Multi-split airco kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de Cv-verwarming op gas.

Mobiele airco’s

Dit is een airco systeem op wielen, vaak zonder buitenunit en in plaats daarvan een slang die de warme lucht naar buiten voert. Doordat ze op wielen staan verplaats je een mobiele airco snel en makkelijk naar elke ruimte in huis zoals jouw slaapkamer of zolderkamer. Grote voordeel van een mobiele airco is dat je geen verdere installatie nodig hebt. De mobiele airco valt dan ook onder de categorie standalone-airconditioning.

Split-unit airco of een mobiele airco kopen

Welke airco je moet kopen, is afhankelijk van de wensen die je hebt en de mogelijkheid om een buitendeel te plaatsen. Over het algemeen heeft een split-unit airco een grotere capaciteit en kan dus sneller koelen dan een mobiele airco. Verder kan een mobiele airco alleen koelen, terwijl een split-unit airco ook ruimtes kunt verwarmen. Daarnaast is het rendement van een split-unit airco hoger dan van een mobiele airco. De reden hiervan is dat bij een mobiele airco de afvoerslang naar buiten moet brengen (bijv door een open raam), waardoor er warmte van buiten naar binnen komt. Een voordeel is wel dat je een mobiele airco makkelijker kunt verplaatsen naar de gewenste ruimte omdat er vaak wielen onderzitten.

De voordelen en nadelen van airco’s

Om te kunnen bepalen of je een airco wilt kopen, wil je natuurlijk graag inzichtelijk hebben wat nu de grote voordelen van airconditioning zijn maar ook de nadelen.  Wij hebben hieronder een aantal voor-en nadelen onder elkaar gezet.

De voordelen van een airco

+ Altijd de juiste graden in huis!

Het grootste voordeel van een airco is toch wel dat het zorgt voor een heerlijk koel huis, wat natuurlijk ook de bedoeling is. Uw woning voelt gegarandeerd een aantal graden lager en zeker in een tropische zomermaand zal dat als een oase voelen.

+ Reverse stand en verwarmen mogelijk!

Moderne airco installaties hebben altijd de mogelijkheid van een reverse stand. Dat houdt in dat ze kunnen koelen maar dat ze er daarnaast ook voor kunnen zorgen dat u een warmer huis heeft in de wintermaanden. Deze reverse stand zal dan ook dienen als een soort hete lucht kachel bij uw huis. De keuze is dus aan u.

+ U gaat er beter van slapen!

U zult merken dat u in een koel huis minder gezondheidsklachten heeft en dat u in de zomermaanden veel meer energie over heeft voor andere zaken binnenshuis. De koelte zorgt er bovendien voor dat u beter zult slapen waardoor u over het algemeen veel beter functioneert met een airco.

De nadelen van een airco

– Stroomverbruik

Een airco gebruikt natuurlijk stroom. Deze stroom wordt enkel en alleen maar gebruikt om uw huis te koelen of te verwarmen. U krijgt er dus niets blijvends voor terug. Behalve dat u heerlijk koel kunt slapen of in de winter lekker kunt verwarmen.

– Lawaai

Een airco kan behoorlijk lawaai maken wanneer deze aanstaat. De moderne airco’s zijn doorgaans wat minder rumoerig maar echt geruisloos zijn ze vooralsnog niet. De A-merken die wij verkopen geven doorgaans op het binnendeel 21 Db en op het buitendeel 50 Db. Het is dan ook altijd aan te raden om een airco te kopen met een vermogen wat hoog genoeg is om uw huis te koelen. De plaatsing en plek van de buitenunit is ook belangrijk i.v.m. het geluid.

– Een airco kan niet zonder leiding

Bij een mobiel airco apparaat denken de meeste gebruikers dat ze het apparaat ergens kunnen neerzetten waarna het vervolgens gewoon kan worden verplaatst naar een ruimte waar het nodig is. Bedenkt u echter goed dat een mobiele airco altijd met een condensafvoer voor de warme lucht moet worden geplaatst. Bij een multi-unit airco wordt altijd gewerkt met leidingen. De warmte die aan de lucht is onttrokken moet uiteindelijk naar buiten worden getransporteerd.

Installatie van een airco

Een airco zelf plaatsen is iets wat steeds eenvoudiger wordt. Toch zijn er een aantal split-unit airco’s waarbij een STEK-monteur nodig is. Voor het aanleggen van de koelmiddel leiding, vacumeren, druktesten en het af of bij vullen is een STEK-gecertificeerd bedrijf  nodig.

Er zijn ook split-unit airco’s die je zelf kan aansluiten. Deze airco’s worden geleverd met snelkoppelingen en leidingen die zijn vooraf afgevuld met koelmiddel. Wel moet je zelf gaten boren door de buitenmuur, om het buiten deel en binnen deel aan elkaar te verbinden.

Uiteraard is het bepalen van de plek waar je de buitenunit plaatst wel belangrijk: bepaal vooraf of je de buitenunit op het platte dak kunt plaatsen, op de grond kunt zetten of aan de buitenmuur wilt ophangen. Het binnen deel komt bij voorkeur direct aan de andere kant van de muur of in ieder geval redelijk in de buurt, omdat de slangen en leidingen welke meegeleverd zijn niet heel groot zijn. Ook moet de leiding niet te veel omhoog lopen, om te voorkomen dat de condens niet weg kan lopen.

Mobiele airco’s zijn eenvoudig zelf te plaatsen, daarvoor is geen monteur nodig. Zoals eerder genoemd moet de afvoerslang wel naar buiten kunnen, vaak gebeurt dit door het raam op een kier te zetten, zodat de slang erdoor kan.

Airco slecht voor je gezondheid ?

Veel gestelde vraag bij airco’s is of het koelen van een ruimte en de continue stroming van koude lucht, schadelijk voor je gezondheid is. Met name over verkoudheid en keelpijn zijn wisselende berichten.

 

Verkoudheid bij een airco

Dat je van airco verkouden wordt is onjuist. Net als bij een airco in de auto is het echter wel belangrijk dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren, om te voorkomen dat de airco vervuild raakt. Je kan je voorstellen dat het onttrekken van warmte uit een bepaalde ruimte ervoor zorgt dat de filters van een airco vervuilt raken. Behalve onderhoud aan je airco te laten uitvoeren, adviseren we je dan ook om zelf regelmatig de filters van je airco schoon te maken.

Je lichaam afkoelen is juist gezond. Zoals eerder genoemd help je door het koelen van een ruimte je lichaam juist met afkoelen, wat weer gunstig is voor een goede nachtrust.

 

Airco op afstand bedienen

Een onverwacht zonnige dag en vergeten je rolluiken of gordijnen voor de ramen te doen? Geen probleem ! Er zijn ook airco’s met ingebouwde Wi-Fi, waarbij je nu op afstand door middel van je smartphone je airco kunt aansturen. En een split-unit airco met ingebouwde Wi-Fi  kan je zelf installeren, omdat dit een quickconnect systeem is, waarbij alles is voorbereid en je dus geen STEK-monteur nodig hebt.

Timerfunctie airco

De nieuwste airco’s zijn ook voorzien van een timer functie. Daarmee kan de airco zo ingesteld worden dat de airco ’s nachts automatisch uitschakelt. Ook kan je door de timer functie op de airco zo instellen dat de airco op een door jou vooraf ingestelde tijd inschakelt en weer uitschakelt. Zo kom je thuis en is de ruimte altijd op de gewenste temperatuur.

Waar kan ik het best een airco kopen?

Natuurlijk is een airco kopen een investering, echter is het niet zo dat je net als bij een aankoop van bijvoorbeeld een auto, je vooraf goed moet laten inlichten op locatie. Een airco online kopen is daarom zeer goed mogelijk. Zowel een mobiele airco kopen als een split-unit airco kopen kan online, omdat je prima zelf de airco voor 95% zelf kan installeren. Het F-gassen gedeelte besteed u uit aan een gecertificeerd bedrijf.

In verband met de nieuwe F‐gassenverordening (EU) 517/2014 zoals van toepassing vanaf 1 januari 2015, stellen wij u hierbij op de hoogte van de verplichting om dit toestel te laten in gebruik nemen door een erkend installateur in overeenstemming met artikel 10 van Verordening (EU) 517/2014.

 

Neem contact op